”Min krop skal holde resten af mit arbejdsliv”
En stor flok af plejehjemmets medarbejdere er mødt op i dag til fredagens fællestræning i det fri. På altanerne har personalet fordelt sig, og deres grin og højlydte tællen-ned fra 10 giver genlyd i hele gården.
- Træningen giver god energi og bringer os tættere sammen, fortæller plejehjemsforstander Mie Nicolaisen, der er dagens instruktør, da træningstovholder Susanne er blevet forhindret.
- Især her om fredagen, hvor vi kan sige god weekend til hinanden! Det giver os smil på læben, og de medarbejdere, der træner, fortæller, at det gør noget godt – for både kroppen og sammenholdet.
- Fællestræningen fungerede godt under Corona: Vi stod med afstand på altanerne og trænede til musik, så de, der måtte have glemt det, blev hidkaldt! Vi har en dygtig træningstovholder i Susanne – hun hjælper os med at holde fast i de ugentlige træningstider.
Fælles træning batter
I dag er det ryggens muskler, skuldre og knæ, der skal trænes. Og chefen for det hele er ikke bleg for at træne med, mens hun giver den gas som professionel træningsinstruktør med motiverende tilråb og klap - og en lille dans til sidst.
Hilla, der er vagtplanlægger for personalet i plejen, træner også med i dag:
- Det er dejligt at få bevæget sig og få styrket sin krop, ikke mindst når man som jeg sidder meget foran en skærm i løbet af dagen. Det løsner op for spændinger i kroppen – det er rigtig rart. Derudover giver det mig lidt adspredelse i dagen, og en mulighed for at se mine kolleger, fortæller hun.
Hilla fortæller, at det kan være svært for personalet at motivere sig til at få trænet selv i løbet af arbejdsdagen – selvom der på plejecentrets etager hænger posters med udførlige træningsøvelser.
- Det er netop, når vi er fælles om træningen, at vi får det gjort, fortæller hun.
Pas på kroppen
Helle er en af de Sosu’er, der træner med i dag. Hun har sin daglige gang i plejen, og er dermed i risiko for at overbelaste sin krop med arbejdsdagens mange forflytninger:
- Særligt mine skuldre, nakke og knæ er på hårdt arbejde i plejen. Så for mig er det vigtigt at få bevæget mig og trænet netop de muskler, jeg bruger meget – så min krop kan holde til resten af mit arbejdsliv!
Helle er bevidst om, hvordan hun bruger sin krop i det daglige. Og som Sosu’er er man også uddannet i at passe på sin krop, og benytte sig af hjælpemidler, når tunge og svære opgaver skal udføres.
- Det giver vi også videre til vores nyuddannede kolleger. Det er supervigtigt, at de unge får en god start.
Ros, fest og belønning
- Det er ikke meningen, du skal få ondt i ryggen af at arbejde. Meningen er, at du skal bruge de teknikker, vi har, og de redskaber og hjælpemidler, der behøves. Men når først man skal løfte et ben op i benstøtten, så vejer det jo det, et ben vejer, siger forstander Mie.
- Vi arbejder hele tiden med vores krop – og vores forflytningsvejledere har fokus på, hvordan vi bruger kroppen. Men træningen er stadig supervigtig, siger hun.
Hun er bevidst om, at nogle af plejecentrets medarbejdere ikke altid har tid til at træne. Og selvom det er en del af arbejdsopgaven, er det vigtigt for hende, at træningen ikke bliver rigid:
- Vi forsøger jo at italesætte, at træning er godt for os – ikke fordi, det er noget, vi SKAL! Det skal ikke være en sur pligt, så lykkes det ikke.
- Køkkenpersonalet har f.eks. svært ved at nå en times træning om ugen. Men lidt har også ret. Og faktisk synes jeg, at det er flot, at de overhovedet får trænet i løbet af ugen!
Mie gør en dyd ud af at rose og belønne de, der får trænet:
- Når en afdeling har trænet to dage i træk, så kommer jeg og fester med dem – dét skal belønnes, mener hun.
Arbejdsmiljø København står klar til at hjælpe de arbejdspladser i SUF, som er omfattet af indsatsen ”Træning i arbejdstiden”. Er der andre arbejdspladser, der gerne vil i gang, kan de dog også henvende sig.
Bliv træningstovholder
Hos Arbejdsmiljø København kan du tage et kursus, som gør dig klar til rollen som træningstovholder.
På kurset vil du:
• Blive klædt på til at stå for den praktiske afvikling af holdtræning for kolleger, guide dem igennem det aftalte øvelsesprogram og skabe en god stemning på holdet.
• Få udleveret færdige træningsprogrammer lige til at anvende i dagligdagen.
• Få indsigt i at lave øvelser af forskellige sværhedsgrad eller give alternative øvelser, der svarer til kollegernes træningsniveau.
• Få viden om, hvad der motiverer dine kolleger.