“Skal jeg mon tage på arbejde?” Læs hvordan, du undgår smitte
Med koldere tider kommer flere løbende næser og sygemeldte medarbejdere. Men med en vis påpasselighed og god hygiejne kan I mindske smitten og tage ansvar for både ens eget og andres helbred ude på arbejdspladserne. Det fortæller hygiejnespecialist i Arbejdsmiljø København, Torben Kristensen.
“Hvis du som medarbejder oplever betydelige symptomer på sygdom, skal du blive hjemme. Det er klart den sikreste måde at forebygge smitte. Især når det gælder alvorligere sygdomme. I så fald bør man være påpasselig over for sårbare kolleger og borgere. Men det handler også om, hvor smitsom en sygdom er. Eksempelvis kan roskildesyge lægge en hel arbejdsplads ned. Derfor bør man holde sig hjemme 48 timer efter, at symptomerne er væk.”
Her skal man dog være opmærksom på, at det kun omhandler betydelige symptomer.
“Man behøver ikke at isolere sig fuldstændig i sit hjem. Hvis du ikke føler dig syg, men har en smule løbenæse eller kriller i halsen, er det en god idé at holde afstand til dem, du omgås med, fx på dit arbejde. Hvis du er testet positiv for Covid-19, men ikke føler dig syg, behøver du ikke heller ikke at blive hjemme,” siger Torben Kristensen.
Vask og sprit af
På arbejdspladsen gør en god hygiejne meget for, at smitten ikke breder sig.
“En god håndhygiejne er alfa og omega ved forebyggelse af smitte. Vask hænder ofte og sprit dem af. Det kan have stor betydning for at stoppe smitten i god tid,” siger Torben Kristensen og tilføjer, at det er ikke kun ens hænder, der skal vaskes og sprittes.
“Kontaktsmitte gennem overflader mange rører ved, er en af det største kilder til sygdom. Toiletter, gelændere, diverse genstande og lignende bør derfor ofte rengøres eller afsprittes med et desinficerende middel.”