”Jeg er blevet en gladere medarbejder”

Pilotprojektet Fleksibelt arbejde har givet Fouzia El Horch Nielsen mulighed for at tilrettelægge sit arbejde på en ny måde. En mulighed, hun er glad for
Fotograf
Asbjørn Reinhold Ravn

Tirsdag er fast hjemmearbejdsdag på Fouzias arbejdsplads, International House, som er en del af Center for internationalisering, borgerservice og bæredygtighed. Det er en aftale, hun og hendes kolleger har fået indført, efter de deltog i pilotprojektet Fleksibelt Arbejde i tiden efter Coronanedlukningen. 

- Det giver mig et break i arbejdsugen, som kan være meget tiltrængt. Jeg har lang transporttid til og fra arbejde, og to børn i institutioner, som skal hentes og bringes. Så det at have en dag på hjemmekontoret, hvor jeg både kan fordybe mig i mine arbejdsopgaver, og også har tid til at flette en lægeaftale ind, og hente mine børn tidligt – det er simpelthen guld værd, fortæller hun.

Plads til fordybelse

Fouzia har mange opgaver, som kræver ro og fordybelse. Og den ro kan være svær at finde på kontoret, hvor der generelt er meget støj. Heldigvis har hun sin ugentlige hjemmearbejdsdag + en dag nr. 2, som kan planlægges efter aftale med nærmeste leder, hvis der er behov for ekstra fordybelse. Den mulighed havde hun ikke før projektets begyndelse. 

Hvad er den arbejdsmæssige fordel ved at arbejde hjemmefra, som du ser det?

- Den helt store fordel er, at jeg er blevet mere effektiv med mine opgaver. Jeg får simpelthen mere fra hånden. Og så har jeg mulighed for at arbejde meget mere koncentreret, fortæller hun. 

- Til tider arbejder jeg så fokuseret, at jeg nogle gange ”glemmer mig selv”. Det sker altså ikke, når jeg er inde på kontoret, og jævnligt bliver forstyrret i mit arbejde. På hjemmekontoret kan jeg få lukket alle de ”løse ender” – komme i bund med opgaverne, som man siger - også selvom jeg lige smutter til lægen midt i arbejdstiden.  

Balance og arbejdsglæde

Fouzia har kolleger, der foretrækker at møde ind fysisk på arbejdspladsen hver dag. Og andre, der lige som hun, er enormt glad for fleksibiliteten. For Fouzia selv er balance nøgleordet her – for hun vil ikke undvære arbejdsdagene på kontoret, hvor der også er tid til faglig og social ’pingpong’ med kollegerne. 

Nogen kan måske være bange for at ”miste følingen” med sine kolleger, hvis I arbejder hjemmefra. Er det noget, du mærker?

- Jeg kan ikke se, at vi skulle miste følingen med hinanden, så længe, vi stadig har flest dage på kontoret over en fem dages arbejdsuge. Man skal jo heller ikke glemme, at der også er dage på kontoret, hvor vi hverken har tid til frokost- og kaffepauser. Så det er jo ikke et enten-eller, fortæller hun. 

For Fouzia er det mest optimale 1-2 arbejdsdage hjemme – de øvrige dage på kontoret.  

- Jeg holder meget af balancen. For mig er det ikke sort-hvidt. Jeg har ikke brug for at arbejde hjemmefra hver dag, men jeg er glad for muligheden. Dét har givet mig større arbejdsglæde. 

”Vi er blevet hørt”

Et andet vigtigt begreb for Fouzia, er medindflydelse: 

- Vi er blevet hørt som medarbejdere! Vi har været med i beslutningerne, og har reelt fået et valg – og dermed mere frihed i jobbet. Dét gør en kæmpe forskel for os, fortæller hun. 

- Ja, jeg vil sige, at jeg er blevet mere glad for mit arbejde. Den tirsdag, hvor jeg arbejder hjemme, har givet mit et pusterum. Så når jeg møder ind på arbejde onsdag morgen, er jeg en gladere og mere afbalanceret medarbejder – og det vil jeg da også tro, er til glæde for mine kolleger og nærmeste leder, slutter hun.