Hjernerystelse på arbejdspladsen? Tilmeld medarbejdere Tidlig Indsats

Det kan i nogle tilfælde være en særdeles krævende og langsom proces at komme sig over en hjernerystelse. Et fysioterapiforløb kan mindske symptomer og få medarbejdere hurtigere tilbage til hverdagen
Billede
Hjernerystelse på arbejdspladsen? Tilmeld medarbejdere og læs mere om forløbet her
Fotograf
Arbejdsmiljø København

Selvom de fleste med en hjernerystelse kommer sig inden for 2-3 uger, oplever nogle at symptomerne varer i længere tid. Og dét kan resultere i en kortere eller længere sygefraværsperiode. 

Tidlig Indsats tilbyder medarbejderforløb hos en fysioterapeut, hvis ansatte, som ved længerevarende hjernerystelse, har fravær på grund af fysiske symptomer.  

"Mange redskaber til at få en ud af tågen" 

Lisa Römer, der er fysioterapeut hos Tidlig Indsats i Arbejdsmiljø København, peger på vigtigheden i at gøre en aktiv indsats i behandlingen af en hjernerystelse. 

"Førhen var den gængse opfattelse - hvilket det stadig er nogle steder i dag - at pådrog man sig en hjernerystelse, så var den bedste måde at komme sig at forholde sig i ro i et mørkt rum og at undgå skærmbrug. Men denne rådgivning har ændret sig. Det handler i virkeligheden om at være proaktiv. At træne øjenøvelser, have fokus på vejrtrækning og lære om energiforvaltning, så man kan kontrollere balancen mellem sine aktiviteter og energi, er alle sammen blandt nogle af mange redskaber til at få en ud af tågen. For man bliver nødt til at stoppe op og holde pauser med en hjernerystelse. Man kan sammenligne kroppen med et halvfladt batteri – den skal ofte lades op," siger Lisa Römer.

Ifølge Lisa Römer er noget af det vigtigste at være opmærksom på ved hjernerystelse, at oplevelsen og længden af følgerne varierer fra person til person.  

"Symptomerne hos personer med hjernerystelse er meget forskellige, og det samme er behandlingen af dem. Derfor er det afgørende, at planen og øvelserne bliver tilpasset den enkelte og reguleret undervejs, alt efter hvordan personen responderer på behandlingen." 

Et holistisk syn 

Camilla, der er familiebehandler i Borgercenter Handicap i Københavns Kommune, væltede på sin cykel for godt et år siden. Ulykken resulterede i en hjernerystelse, men Camillas leder var hurtig til at tilmelde hende et fysioterapiforløb hos Lisa Römer i Tidlig Indsats. 

"Jeg har været rigtig glad for forløbet. En enkelt gang formåede Lisa at massere en hovedpine helt væk. Men det er ikke kun det, der har hjulpet. Hun har en holistisk tilgang til fysioterapi, hvor hun indtænker hele kroppen i behandlingen. Og det har virket for mig,” siger Camilla. 

Når hun kigger tilbage på hele sygdomsforløbet, er hun i dag sin leder taknemmelig for, at vedkommende tilmeldte hende et fysioterapiforløb. 

"Jeg er ganske sikker på, at helingen ikke var gået så hurtigt, hvis jeg ikke havde haft et haft et behandlingsforløb i Tidlig Indsats."