Vigtig helbredsundersøgelse ved natarbejde
Medarbejdere, der har mere end 300 timers natarbejde årligt, skal ifølge Arbejdstidsloven tilbydes en helbredsundersøgelse. Det skal tilbydes ved ansættelsen og herefter normalt hvert 3. år.
I Københavns Kommune er der mulighed for at henvise natarbejderne til Arbejdsmiljø København for at få foretaget helbredsundersøgelsen.
Uopdagede helbredsproblematikker
Det er læge Jakob Reith, som gennemgår helbredet hos natarbejderne, og selvom han har haft for få igennem til at kunne konkludere noget, kan han alligevel se konturerne af et mønster:
“Jeg har indtil videre fanget nogle med uopdaget diabetes, højt kolesterol samt flere, hvor det giver mening, at de kontakter egen læge for at finde ud af, om blodtrykket generelt er for højt. Og går man rundt med en ubehandlet diabetes eller for højt kolesterol, så er det meget alvorligt.”, siger læge Jakob Reith og tilføjer, at flere af de medarbejdere, han har inde til en undersøgelse ved ikke, hvad man kan måle og de er glade for at få en snak om, hvordan man fx kan holde øje med et blodtryk.
Et forebyggende formål
Pernille Kreiser, afdelingsleder i Arbejdsmiljø København, understreger vigtigheden af at få foretaget en helbredsundersøgelse, når man arbejder om natten:
“Hvis vi kan gøre vores natarbejdere i kommunen opmærksomme på de belastninger, natarbejdet kan have for kroppen, så kan de handle på det, inden det går galt. Så har helbredsundersøgelserne et vigtigt forebyggende formål – og det kan vi også se ud fra de fund, vores læge har gjort.”