Kroppen og computerarbejde

Computeren er blevet en fast følgesvend for mange. Det primære arbejdsredskab til kommunikation, dokumentation, sagsstyring, koordinering. Listen er lang.

De mange timer foran computeren kan foregå i forskellige sammenhænge. På enmandskontorer, storrumskontorer, aktivitetsbaseret indretning, på farten eller i hjemmet. Og de mange timer med computeren kan påvirke os på forskellig vis.

Mange oplever timerne med computeren mærkes i kroppen. Fysisk ubehag, gener eller smerter. Smerter der kan påvirke trivsel, arbejdsevne og sygefravær – dermed håndteringen af kerneopgaven.

Ifølge Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø, havde 26% af ansatte på kontor, smerter flere gange ugentligt i 2018. Sundhedsstyrelsen anslår, at smerter er en af de største årsager til sygefravær på de danske arbejdspladser. Derfor kan det give god mening at betragte fysisk trivsel ved computerarbejde som et anliggende for arbejdspladsen. 

For nogle hjælper det at indstille arbejdsredskaber på særlige måder. Men så simpelt er det ofte ikke. Forskning viser, at det ofte ikke gør den store forskel i sig selv og at idéen om ”korrekte siddestillinger” er forældet.

I Arbejdsmiljø København bestræber vi os på at rådgive ud fra nyeste forskning og evidens. Derfor vil I som arbejdsplads opleve, at vores rådgivning tager afsæt i den bio-psyko-sociale model. Dette i form af flerstrengede og deltagerorienterede indsatser til at forebygge smerter. Denne tilgang anbefales af Arbejdstilsynet og Nationalt forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Vi ser frem til at samarbejde med jer om den fysiske trivsel ved computerarbejdet.   

Læs mere om de forskellige kontormiljøer